KOMIA Trail Cup taputeltu

13 syyskuun, 2017

Palataanpa kuitenkin ajassa hieman taaksepäin. Mennään samalla jonnekin kevät-talveen. Itseasiassa on mentävä vielä taaemmaksi.

Muutimme loppusyksyllä pääkaupunkiseudulta takaisin kotiseudulleni Pohjanmaalle. Olen kasvanut Laihialla ja kymmenvuotisen kiertueen jälkeen tie toi lopulta takaisin lakeuksille. Tyhjin käsin ei tarvinnut palata, sillä matkaan oli tarttunut kolme ihanaa naista, yksi heistä vaimoni, kaksi tytärtäni.

Aika pian aloillemme asettumisen jälkeen alkoi katseet suuntautua myös uuden kotiseudun ja –kaupungin tarjontaan. Pääkaupunkiseudulla oli tottunut siihen, että periaatteessa joka päivälle tai viikolle oli jossain tarjolla jotain mielenkiintoista. Niitä kaipasimme, vaikka muuten kotikulmat alkoivatkin tuntua tutuilta. Seinäjoelle muutto oli minulle sinänsä hyvin helppoa, olenhan syntynytkin Seinäjoen sairaalassa ja pyörinyt täällä koko ikäni, mutta sitä edesauttoi huomattavasti myös hyvän ystäväni, bestmanini sekä lapseni kummin Juuso Tuomaalan, asuminen näillä nurkilla. Aika pian aloimmekin puhua Juuson kanssa, että kun täällä ei ole sellaisia kestävyysurheiluun liittyviä tapahtumia tarjolla, joissa haluaisimme juosta, pitäisikö alkaa järjestää niitä itse. Pohdimme toteutustapaa ja ehdotin Juusolle, että perustetaan yritys. Ja siitä se ajatus sitten lähti hiljalleen rakentumaan. Leipätyökseni olen tilintarkastaja, joten yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat ovat minulle varsin tuttuja, joten kynnys yrityksen perustamiseen oli melko alhainen. Mukaan otimme vaimoni, jolla taustansa puolesta on vahva näkemys urheiluun, kuntoiluun ja terveyteen ja ihmisten kanssa toimimiseen liittyviin asioihin.

No mikä on KOMIA Flow sitten? KOMIA Flow nimenä ensinnäkin. Halusimme pohjalaisuutta korostavan nimen. Pohjalaisuushan on jo käsitteenäkin sellainen, että se nostaa ennakkoluulot ehkä eniten esiin. Ja halusimme tietenkin vahvistaa niitä olemalla ylpeästi ja nöyristelemättä KOMIA. Juuson mielestä nimessä olisi hyvä olla vähän Amerikkaa ja niinpä pian meistä tuli KOMIA Flow. Mitä se Flow tarkoittaa? Se on se tilaa meissä jokaisessa, kun kaikki sujuu ja virta vie mukanaan. Se on sitä, kun ajattomasti ollaan tunnetilan vietävänä. Sitä kannattaa tavoitella ja haluamme tarjota teille eväät sinne pääsemiseen.

Ensimmäinen tapahtumamme oli siis KOMIA Paukaneva Night Trail. Mietimme, mikä olisi hieno ja toimiva paikka järjestää noin viidellekymmenelle ihmiselle ensimmäinen tapahtumamme. Halusimme järjestää tapahtuman kesällä lomakautena. Viikonloput ovat kuitenkin niin kaikilla varattuja, ettemme halunneet viedä viikonloppua, toisaalta arki-iltakin oli hieman huono, joten päiväksi valikoitui perjantai-ilta ja yötön yö. Paukaneva oli vielä siinä mielessä toimiva paikka, että siellä ei juuri pääse reitiltä eksymään, mikä reitin merkkauksen osalta helpotti työtämme ensimmäiseen tapahtumaan. Saatuamme maanomistajien ja ELY-keskuksen luvat, tulimme kaapista ulos.

Tavoitteet, jotka järjestelyjen osalta laitoimme ensimmäiseen tapahtumaan täyttyivät ja olimme tapahtumaan hyvin tyytyväisiä. Ensimmäinen tapahtuma ja tavoitteenamme oli, että valtaosalla olisi tapahtuman jälkeen hyvä mieli, pahemmilta haavereilta säästyttäisiin ja tulospalvelu toimisi. Nämä kaikki toteutuivat ja se oli meille iso asia. Tottakai sinne jäi paljon parannettavaa, kiitos myös arvokkaasta palautteestanne, mutta ensimmäiseksi kerraksi se meni hyvin ja maaliin saapui lähes sata juoksijaa! Ensi vuonna järjestämme tapahtuman uudestaan.

Kuva Henri-Matias Latosaari

KOMIA Trail Cup oli myös suunnitelmissa tälle syksylle ja myös ensi keväälle heti alkumetreillä. Ideanamme on luona säännölliset tapahtumasarjat syksyyn ja kevääseen treeniksi ja lenkiksi kaiken tasoisille liikkujille. Cup sanana henkii ehkä liikaa kilpailuhenkisyyttä, vaikka sitäkin toki tapahtumassa on, mutta haluaisimme kaikille välittyvän tapahtumasta sellaisen fiiliksen, että tämä on jokaista itseään varten oleva kuntoilutapahtuma ja lenkki merkityllä reitillä. Tavoitteena on haastaa ja voittaa itsensä. Toki KOMIA Trail Cup sopii myös hyvin valmistavaksi kisasarjaksi isompiin polkujuoksuihin tms kilpailuihin tähtääville.

KOMIA Trail Cupissa pyrimme tarjoamaan sellaisia polkuja ja maastoja, jotka toisaalta ovat melko lähellä ihmisiä, mutta joissa kuitenkin vähemmän ihmiset liikkuvat. Helpointahan tapahtuma olisi järjestääkin joka kerta Joupiskalla, mutta Seinäjoelta ja lähiseudulta löytyy paljon muitakin hienoja ulkoilureittejä. Halusimme nimenomaan arki-iltaan järjestetyn tapahtumasarjan lyhyillä matkoilla, jotta ne toimivat hyvin arjen rytmittäjinä ja ikään kuin harrastuksina. Päivän valinta oli haasteellista ja päiväksi valikoitui tiistai kaikkien päällekkäisyyksien jälkeen. Arki-iltaiset polkujuoksucupit ovat myös toimineet muillakin paikkakunnilla hyvin.

Kiitos antamastanne palautteesta, sen perusteella KOMIA Trail Cupille on kysyntää ja keväällä näemme niiden merkeissä taas.

Linkki Kestävyysurheilu.fi:n juttuun KOMIA Trail Cupista.

Lenz Pajuluoma.

 

Puls Nutrition Hallilanvuori, kuva Iivo Kotamäki

 

Gream Gym Rupulivuori, kuva Iivo Kotamäki

 

Lakeuksien helmi on Ilkan polku, olen juossut sen nyt kahdesti. Meille oli Juuson kanssa heti selvää, että tänne haluamme luoda syksyn päättävän päätöstapahtuman, ja siitä lähti ajatus KOMIA Ilkan Polusta. Lokakuun viikonloput olivat niin varattuja, että päätimme viedä sen suosiolla marraskuun puolelle ensimmäiseen viikonloppuun. Viime vuosinahan niihin aikoihin on ollut vielä erinomaiset syyskelit ulkoliikuntaan, joten toivotaan, että tänäkin syksynä niin on. Ilkan polkuhan lähtee Ilmajoen ja Kurikan rajalta Santavuoresta ja päättyy Kyrkösjärvelle. Ilmajoen kunta on hiljattain kunnostanut reitin ja sen pääsee läpi käytännössä ilman karttaakin, mutta toki muutamassa paikassa kartasta tai ennakkotietämyksestä on apua. Seinäjoen puolella sen sijaan opasteet katoavat, vaikkakin polkujahan Joupiskan metsät ovat täynnä. Haasteita tietenkin tapahtuman järjestämisessä reitille, jossa lähtö ja maali ovat eri paikoissa, on ihan eri tavalla, kuin jos lähtö ja maali olisivat samassa paikassa. Kurikan puolella Nuijapolku niminen luontopolku lähtee Tuiskulan kylätalolta ja yhtyy Ilkan polkuun. Päätimme, että lähtö on helpointa toteuttaa sieltä. No se tuo matkaa lisää ja täten Kyrkkärille olisi tullut matkaa jo noin 45km. Niinpä päätimme laittaa maalialueen Tuomikylän koululle Ilmajoelle, jolloin kokonaismatka on noin 35km. Tällöin matka ei muodostu liian pitkäksi, lähtö- ja maalialue ovat toimivia emmekä joudu tinkimään reitin parhaista paloista Santavuorelta. Järjestämme aamulla maalialueelta bussikyydityksen lähtöalueelle, joten jokainen voi sitten maaliin saavuttuaan liikkua omaan tahtiin. Matkana on myös Pikku Ilkka noin 17km ja halusimme tarjota koko matkan myös viestinä. Viestissä on osuuksia neljä ja vaihtopaikat ovat reitin juotto- ja huoltopaikoilla. Vaihtopaikoille pääsee autolla ja joukkueet liikkuvat omilla huoltoautoillaan. Olen itse juossut kaksi vastaavaa viestiä, toisen Ruotsissa Vasaloppetin reitillä ja toisen Karhu-viestissä Raumalta Poriin. Nämä molemmat ovat varsin toimivia ja niissä myös liikutaan omissa autokunnissa juoksijoiden mukana. Huoltoautossa on yllättävän mukava tunnelma ennen ja jälkeen oman juoksun. Mutta näistä ja muistakin asioista aivan pian, kun julkaisemme tapahtumainfon ja avaamme ilmoittautumisen.

Nousu Santavuorelle

 

Espoossa asuessamme kävin talvisin kerran kuussa järjestettävässä Aktia maantiejuoksucupissa. Se oli erinomainen tapahtuma seurata oman kunnon kehittymistä lähtötasosta talven aikana. Näitä on myös muilla paikkakunnilla. Koska sellainen puuttui Seinäjoelta päätimme myös pistää sellaisen pystyyn. Niinpä kerran kuussa marraskuusta huhtikuuhun, jokainen pääsee testaamaan kuntoaan nopealla 5km reitillä KOMIA Talvijuoksusarjassa, sarjat myös 9-vuotiaista ylöspäin. Ensimmäinen tapahtuma on lauantaina 11.11.2017 ja lähtökohtaisesti juoksu on aina kuun toisena lauantaina. Tästäkin tietoa lisää myöhemmin.

Pajuluoman reitti on tasainen ja nopea

 

KOMIA Yhteislenkki pyörähtää käyntiin ensi viikon tiistaina 19.9. Lähdemme matkaan aina eri paikoista klo 18 alkaen. Yritetään löytää vähän uusiakin polkuja alle. Mennään nyt ensin KOMIA Ilkan Polku-tapahtumaan asti, mutta jos kysyntää riittää niin mielellämme juoksutamme teitä läpi talven. Tapahtumat ovat kaikille maksuttomia, ja suunnattu kaikille kuntotasosta riippumatta. Rohkeasti vaan mukaan!

 

Näistä lähtökohdista ja näillä ajatuksillä olemme liikkeellä. Meille on tärkeintä, että tapahtumia on tarjolla. Pyrimme satsaamaan itse sisältöön ja jättämään ylimääräiset hienoudet pois. Ottakaa meihin rohkeasti yhteyttä, mikäli jotain tulee mieleen!

Nähdään,
Mikko